dinsdag 30 april 2013

Dinsdag 30 april - Triacastela - A Brea - 33 km

Van Triacastela naar Sarria, en dan doorgetrokken in het land van de corredorias tot in A Brea..
een 'corredoria'
Samen met het Zuid-Afrikaanse koppel en hun vriend rustig ontbeten. Het had de ganse nacht geregend en 's morgens viel er nog druilregen. Voor het eerst mijn regenbroek uit de zak gehaald , mijn regenvest over aangedaan en om 8u15' op stap vertrokken. Onmiddellijk een verwelkoming bij het stappen door een koekoek in de verte. Het spreekwoord "als je de koekoek hoort wordt het mooi weer", is vandaag naar de bom geholpen. De ganse voormiddag druilregen ... het groene Galicië moet ergens van komen, niet?
Groene heuvels in Galicië
Hoogtepunt was het klooster van Samos. Via glibberige paadjes ben ik daar geraakt, oppassend voor doorgaand verkeer van allerlei slakken over de weg!! Als natuurvriend heb ik ze vriendelijk laten oversteken.
Klooster van Samos
Het was tevens een dag van watervallen - slecht voor je prostatisme als 60-plusser met al dat lopend water en een regenbroek zonder ritssluiting vooraan.

Rond 13 uur in Sarria aangekomen en me een 'menu del dia' laten voorschotelen: soep met aardappelen en vlees met knoken, echt voedzaam, aardappelen met kleine inktvisjes, een lekker gebakje met een tas thee en een fles wijn (telkens als ze eventjes in de keuken verdwenen vulde ik mijn drinkbus bij met wijn).
Het eerste uur stappen in de namiddag werd zwaar. Dit land van de corredoiras is een zeer glooiend landschap, diep dalen en dan weer steil klimmen. Ganse namiddag bijna in gietende regen, de paden nu nog glibberiger en bezaaid met koeienvlaaien. Even afgeleid door een spektakel tussen 2 krijsende kraaien die hun nest verdedigden tegen een ekster belust op jonge vogeltjes of eieren.

De mooiste ontmoeting van de dag was de jonge pelegrino, Vicky (24 j, uit Andalusia, werkt voor microsoft).  Zij  kruiste rond half vier mijn pad. Ik vroeg aan haar waarom er zoveel Spanjaarden op het pad verschenen? Zijzelf was ook voor een week op pad, vertrokken vanuit Sarria om de laatste 100 km af te leggen. 'De Camino'  behoort blijkbaar tot een van de dingen die elke Spanjaard in z'n leven moet gedaan hebben. Elke Spanjaard krijgt zijn 'diploma' (creditential) als ze het bewijs leveren de laatste 100 km gestapt te hebben.

Het meest emotionele moment van de dag was het bereiken van kilometerpaal 100 in  A Brea om 16u50'.
Een Madrileense vrouw heeft me hiermee op foto vereeuwigd in de gietende regen.
de laatste honderd km tot in Santiago!
Een halve kilometer verder heb ik de riem eraf gegooid en als een verzopen waterkieke, verkleumd van de kou, een onderkomen voor de nacht gezocht. De ontvangst in de private herberg 'Casa Morgade' bij een boerenfamilie deed deugd. Na een warme douche zit ik hier  met mijn rug naar het haardvuur (lekker warm) aan dit verslag te typen. Hierlangs zijn ze ondertussen het avondmaal aan het serveren aan een 15-tal gasten, waaronder enkele Nederlanders.

Ik ga hier afsluiten.Vandaag heb ik een tweede warme maaltijd verdiend om de batterijen op te laden en ....
de uitbater heeft beloofd dat ik de Champions League match mocht kijken voor het slapen gaan.
Morgenvroeg staat het ontbijt pas vanaf  8 u geprogrammeerd  na hun koeienmelken waarschijnlijk) zodat ik een beetje later zal vertrekken, hopelijk terug in korte broek onder een aangenaam zonnetje.

Tot een van de volgende dagen,

Groetjes aan alle volgers.
Dirck 


4 opmerkingen:

 1. Dag vader. Proficiat met het bereiken van dit symbolische sluitstuk van je voetreis!
  Geniet nog van de volgende honderd kilometer, en neem even tijd om van Santiago te proeven, vooraleer je uit pure enthousiasme & "om het af te leren" er nog 100 bij doet tot in Finisterre ;-)

  Veel plezier nog onderweg en tot gauw,

  Jo & co

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor al het enthousiasme dat je voor mij toont door de blog up to date
   te houden en een figuurlijke steun in de rug te bezorgen.
   Zoals je ziet is een van mijn eigenschappen ' doorzetten' , maar dat wist je vroeger al , niet ?

   Voke.

   Verwijderen
 2. Nog 100 km te stappen! Het einde komt in zicht! Voor mij spannend om te volgen! Geniet,geniet in de regen of in de zon en draag ons mee in uw gedachten! Lieve

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve,

  Vanuit het vroegere werkveld de ' trouwste supporter ' , aan jullie wordt regelmatig gedacht , we hebben ontzettend veel tijd om met alles bezig te zijn uit ons leven ..

  Om het bij een zinnetje te houden . het is FANTASTISCH, WONDERMOOI , SPIRITUEEL.

  Tot over enkele weken.

  Dan kan jij het reisverhaal van Canada op me los laten en zelf vertel ik je wat uitgebreider over de Camino:

  Groetjes,

  Dirck

  BeantwoordenVerwijderen