zaterdag 20 april 2013

Zaterdag 20 april - Hontanas - Frómista - 34 km

Na vernomen te hebben van het thuisfront dat May goed is aangekomen kan ik met een gerust hart deze blog beginnen. Spijtig genoeg moet ik "alleen" verder. May, je was aangenaam gezelschap en een nederlandstalig babbeltje onderweg zal ik wel missen.

Deze ochtend na een nachtje dansen in ons bed (uitleg volgt nog) opgestaan om onze pelgrimstocht verder aan te vangen. Om half 8 deze morgen mét handschoenen want, jawel het vriest hier in het noorden van Spanje als de zon nog onder is, samen met de Duitser Klaus vertrokken.

Onze eerste tussenstop gemaakt aan het Monasterio de San Antón, vroeger een klooster en refuge en in ooit vervlogen tijden - de Middeleeuwen een belangrijke plaats geweest waar nu slechts een ruïne van overblijft.

Monasterio de San Antón
Hierna zijn we aan het stevige werk begonnen, 12% de meseta ofwel hoogvlakte op. Hierna wel 19% dalen. Na dit zware stuk een welverdiende eerste en échte Cola Cao gedronken, in België noemen we het gewoon chocomelk maar als het vers gemaakt wordt door een spanjaard in Castrojeriz smaakt het net dat beetje beter. Vol energie terug de tred erin via een oud Romeins bruggetje over de Rio Adrilla verder naar de volgende meseta tot voorbij het Canal de Castilla om zo aan te komen in Frómista.
Hier is de Iglesia de Sant Martin, een prachtige én 1 van de 4 bekendste Romaanse kerken langs de Sint-Jacobsroute.
Iglesia de San Martin - Frómista

Naast twee 2 jonge bulgaarse broers (studenten rechten - geneeskunde) uit Schotland en 2 gepensioneerde Italianen (een radioloog en een chirurg) ook een 58-jarige Hongaar tegengekomen die de wereld rondtrekt en overal werkt, zo is hij in afrika bezig met 1 van de grootste bouwprojecten ooit. Hij heeft de Camino al reeds 3 maal gedaan en vertelde me dat deze eigenlijk bestaat uit 3 stukken:
Het 1e stuk van Roncevalles tot Bourgos: Legs, het begin van de tocht en de fysieke kracht die men kweekt en voelt in de uiteraard benen.
Het 2e deel van Bourgos tot Leon: Mind, het deel van de tocht waar je je hoofd kan leegmaken en mentaal tot rust kan komen.
Het 3e deel van Leon tot Santiago de Compostela: Heart, het deel waar je je hart kan verliezen aan de schoonheid van de reis.
Of het goed vertaald is, is nog maar een vraag want hij sprak maar enkele woorden Engels. Toch vind ik het zoals het hier staat wel een mooie interpretatie en anders geloven we maar dat het klopt.

Zo, deze avond eens vroeg naar bed zodat we het gesnurk van de onderburen voor zijn en we niet moeten dansen in bed, enkel zo ging immers het troebadoer-geluid de vorige nacht weg omdat de onderbuurvrouw/snurkster op haar zij moest gaan liggen en zo stopte met snurken!
Nog 430km tot Compostela, doel voor morgen: de eerste 4 veranderen naar een 3!

Welterusten en groetjes vanuit het pittoreske Frómista,
Dirck.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten