maandag 29 april 2013

zondag 28 april - Ponferrada - Trabadelo

Vanmorgen bij ene overtrokken hemel vertrokken om 7u05, bij -2°C. Bij een eerste stop in Cacabelos ben ik naar de mis gegaan, daar ook een kaarsje gebrand voor moemoe (gisteren vernomen dat ze moest opgenomen worden in het ziekenhuis).

Het is zondagvoormiddag en er is hier in Spanje geen leven te bespeuren, enkel de wijnboeren zijn aan het werk - we lopen hier door de wijnstreek ' Viñas del Bierzo'. In Cacabelos de Rio Cua overgestoken en een prachtige exotische tuin gezien.
De volgende halte op de camino was Villafranca del Bierzo, het 'klein Santago'. Dit wegens het groot aantal kerken in deze vroegere Frankische nederzetting (villafranca = stad van de Franken), met het kasteel 'Marqués de Villafranca' en en een kerk die dateert uit de 12de eeuw. De Santiago-kerk is hier bekend om het 'Portal Puerta del Perdon', de poort van de vergiffenis en absolutie - via deze poort zetten de pelgrims hun tocht verder naar Santiago. De geschiedenis van deze plaats gaat terug tot de pausen van Cluny.

In de namiddag zet de tocht zich voort via het dal van de Valcarce en ben ik toegekomen in Trabadelos. De 33km van vandaag heb ik geteerd op een appelsien en stuk chocolade in de voormiddag, een chocoladekoek, 8 sneden brood (met potje paté en tonijn), water en een blik Pepsi. Tussen 16u en 17u de was gedaan en een douche genomen. Vanavond overnacht ik in een herberg voor 8 personen (ik lig op de kamer met 3 Spaanse fietsers). 't Is hier frisjes, de haard brand in de herberg - best gezellig!

Zondag, dus even overlopen: het doel van deze week is bereikt, nog zon 175 à 180km verwijderd van Santiago. Morgen een mooie etappe in 't vooruitzicht met de laatste lastige klim van 500m naar 1250m. Daarna komen we in het groene Galicië terecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten