woensdag 17 april 2013

Woensdag 17 april - San Juan de Ortega - Burgos - 27,5 km

Stapdag 9. Op het einde van deze dag zouden we 260 km moeten hebben afgelegd, een kwart van onze route dus!

Deze ochtend, 7.30. May komt mankend binnen gestapt. De blein aan haar voet doet veel pijn. We hebben deze verzorgd en zijn dan op stap gegaan. Afhankelijk van de ondergrond was het stappen meer of minder pijnlijk. Vandaag hebben we zowel vlakke asfaltwegen bewandeld, als camino's met grote keien, waarop het  lastig is om je voeten goed te plaatsen.

In een zeer mooi klein dorpje, Agés, hebben we op 't gemak ontbeten. Een dorp verderop, Atapuerca, was een ontmoeting met onze voorvaderen. In dit dorp zijn immers de oudste en eerste resten van de 'europese mens' gevonden, de Homo Antecessor.

Het is een wandeling vol geschiedenis geworden. We passeerden ook de menhir, die een getuige was van de slag tussen 2 broers: Garcia van Navarra en Fernando van Castilië y Leon. Garcia versloeg zijn broer en dit betekende een bloeiende periode voor Navarra.
            
1052 ... lang geleden!
Vervolgens staken we het Plateau van de Matagrande over (1078 m), om vervolgens zachtjes aan af te dalen langs een paar dorpjes. De laatste kilometers tot in Burgos waren echter zeer eentonig, in een recht stuk door een langgerekte industriezone. We waren dus heel blij om toe te komen en die voeten te laten rusten.

Burgos blijkt ooit in lang vervlogen tijden de hoofdstad van Spanje geweest te zijn, en bij uitbreiding van de Nederlanden. Deze werden immers van hieruit geregeerd. Wie kent er zijn geschiedenis nog?

Kathedraal van Burgos
Het is nu 18 uur geweest. Het was 28 ° Celsius, wanneer we in Burgos, op een boogscheut van de kathedraal, Bocaos zijn binnengestapt. Een fijn restaurantje, met nog fijner gezelschap: een zwitser, een italiaan en een jonge duitser, met wie we al vaker leuke momenten hebben gedeeld. Smakelijk ook ginder, en een goede nacht toegewenst.

Heerlijk terrasjesweer!
                                                               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten