dinsdag 16 april 2013

Dinsdag 16 april - Belorado - San Juan de Ortega - 24 km

Omdat we vanochtend onze tijd namen en op 't gemakje zijn vertrokken - pas om 8.40 uur - ben ik mijn kluts misschien wat kwijtgeraakt ... Na een tijdje merkte ik dat ik mijn '2de paar benen' was vergeten in de herberg. Toen ik mijn stokken terug had opgepikt, was ik op achtervolgen aangewezen, en ik mocht doorstappen. May voelt Santiago naderen en zet de pas er flink in ;-)  En dat mocht wel, we hebben weer ferm mogen klimmen vandaag, zo hebben we bijvoorbeeld onze vleugels uitgeslagen op de "berg van de ganzen".

In de voormiddag passeerden we in de vallei vier pittoreske dorpjes op onze route en pauzeerden we even voor we aan de namiddagklim begonnen : 12 km aan een stuk stijgen ... het kruipt in je kuiten. Aangenaam dat de klim tussen den en loof gebeurde, verfrissend.

We zijn tijdig in San Juan de Ortega aangekomen, maar toch vullen we - gelukkig - de laatste slaapplekken in deze herberg in. Een prachtig klooster - monasterium - dat van San Juan de Ortega, in de Calle la Iglesia. Het klooster, het kerkje en de herberg vormen 1 groot L-vormig gebouw. De herberg is zeer bescheiden ingericht, zonder moderne uitrusting. San Juan is de heilige die er in de 12de eeuw voor heeft gezorgd dat deze nederzetting er is gekomen voor rondtrekkende pelgrims. Merci Juan, dankzij u kunnen we hier straks onze vermoeide benen te ruste leggen!

monasterio de san juan de ortega. camino de santiago
Monasterio de San Juan de Ortega
We zitten nu van dit zalige plekje op een bankje even na te genieten in afwachting van het avondmaal, waar we om 19 uur mogen aanschuiven. Daarna zullen we op tijd de nachtrust opzoeken, want morgen zullen we er weer tijdig de pas in zetten.

Daarnet hebben we nog de misviering hier in het kerkje bijgewoond. De pelgrims werden gezegend en een behouden vaart gewenst met het volgende lied, gezongen in het Spaans, maar voor u hier speciaal even vertaald naar het Frans ;-)  
Pendant que vous marchez votre vie, 
vous n'êtes jamais seul vous sur le chemin, 
Sainte Marie marché. 

Venez avec nous pour marcher, 
Sainte Marie, venez (2x)

Au nom de Jésu, 
qui est le chemin, la vérité et la vie, 
allez en paix et que San Juan de Ortega vous accompagne. 

Afsluitend hebben we ook hier nog een kaarsje gebrand bij de Tombe van San Juan de Ortega op onze behouden reis. 
File:Monasterio de San Juan de Ortega (Burgos) sepulcro románico.JPG
Tombe van San Juan de Ortega
Misschien nog even deze kink in de kabel vermelden voor we gaan eten ... De pelgrims anno 2013 hebben bijna allemaal een GSM op zak, waardoor de stopcontacten in de herbergen druk gebezigd worden. Toen ik mijn lader terug wilde inpakken gisteren bleek iemand mijn lader verkeerdelijk mee te hebben genomen ... 

Morgen stappen we naar Burgos, een grote stad, ik zal mij daar dus een nieuwe kabel moeten zoeken! Tot later. 

2 opmerkingen:

 1. Succes met jullie trip en de moed houden.

  Familie Mol

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn altijd blij met de aanmoedigingen van het thuisfront in Vlaanderen:

   Tot kijk ,
   groetjes MaY en DIRCK

   Verwijderen